Muziektheaterproductie bij de kleuters

 

Een musical maken met je eigen stageklas, samen de rollen verdelen en kostuums uitkiezen voor de grote dag, want natuurlijk komen de papa’s, mama’s, opa’s en oma’s kijken.

 

Vanuit de opleiding krijg je de opdracht in het tweede jaar om een muziektheaterproductie te maken, dit houdt in m2dat je met je stageklas een soort van musical maakt waarin de vakken muziek, drama/dans en beeldende vorming in terugkomen. Muziek komt terug in de vorm van zingen en muziek maken met instrumenten. Het vak drama/dans komt natuurlijk terug in dramatiseren van een verhaal en bewegen op muziek. Ook kun je het vak beeldende vorming gebruiken om het podium te decoreren. Het is de bedoeling dat je een bron gebruikt waarop je je muziektheaterproductie op baseert. Dit kan een prentenboek zijn, gedicht of een zelfverzonnen verhaal.

 

Ik had besloten om in één week te werken aan de muziektheaterproductie. Ik koos voor het prentenboek ‘Mama kwijt’ van Chris Haughton om een musical te maken met mijn kleuters. Ik had een planning gemaakt en dacht dat ik alles goed had voorbereid, maar merkte al gauw genoeg dat ik de opdracht onderschatte.

Iedere dag oefende ik met de kinderen in groepjes. Zo oefende ik iedere scène apart met de kinderen, totdat zij hun tekst en handelingen goed konden. Na ongeveer vier dagen oefenen, oefende ik samen met alle kinderen de musical als geheel. De dag voor de opvoering voor de ouders en andere familiemuziekleden oefende de kinderen nog één keer de gehele theaterproductie met de bijbehorende kostuums/kleding.

Het was een groot succes. De ouders, de leerkrachten, maar vooral de kinderen zelf genoten van de voorstelling en hadden onwijs veel plezier. Het was voor mij een erg leerzame ervaring en ik ga dit zeker toepassen als ik in de toekomst mijn eigen klas heb.

 

Tips voor voorbereiden van een muziektheaterproductie:

  • Maak een overzichtelijke planning wanneer je gaat oefenen met de kinderen, een lied gaat aanleren en je les beeldende vorming gaat geven. Deze geef je tijdig aan je praktijkbegeleider, zodat hij weet hoe de week er uit gaat zien.
  • Zorg ervoor dat je de ouders/verzorgers ruim een maand voor de voorstelling op de hoogte brengt, door middel van een brief of e-mail.
  • Breng de leerkrachten op de hoogte door persoonlijk langs de klassen te gaan. m3
  • Kleed het podium aan door gebruik te maken van verschillende kleuren kleden en grote vellen papier (om wolken, de zon, bomen etc. te tekenen. Houd het simpel.
  • Probeer ervoor te zorgen dat alle kinderen een rol hebben in de muziektheaterproductie. Het is iets wat de hele groep bezighoudt, dus zorg ervoor dat iedereen erbij betrokken wordt.